Ожиріння суттєво пришвидшує розвиток хвороби Альцгеймера – дослідження

Учені вперше вивчили вплив ожиріння на біомаркери хвороби Альцгеймера у крові та виявили, що ці зміни прогресують швидше у людей з надмірною вагою. Під час дослідження аналізували дані 407 учасників програми, яка передбачає ПЕТ-скани мозку та забори крові. Виявлено, що рівні деяких ключових біомаркерів підвищувалися швидше у пацієнтів з ожирінням, що може вказувати на посилення ризику розвитку хвороби. Дослідження показало, що аналізи крові є більш чутливим методом виявлення впливу ожиріння на розвиток патологій, пов’язаних із Альцгеймером, ніж ПЕТ-сканування мозку. Автори вважають, що контроль ваги може бути ефективним способом зменшення ризику хвороби Альцгеймера, і в майбутньому аналіз крові може стати стандартом моніторингу для пацієнтів, що отримують лікування антиамілоїдними препаратами.